Het skelet van de kat

H

Als het goed is, heb je al uitgebreid naar de organen van de kat gekeken.


Nu nemen we de tijd om ook naar het skelet van de kat te kijken.
Het skelet (ook wel geraamte) is opgebouwd uit verschillende beenderen (botten) en kraakbeen en heeft verschillende functies:

  • het geeft vorm en stevigheid aan het lichaam (daardoor zakt het lichaam niet in elkaar als een slappe zak);
  • het beschermt inwendige organen (de schedel beschermt de hersenen, de ribben beschermen hart en longen, de wervels omgeven de zenuwbanen e.d.);
  • het geeft aanhechtingspunten voor spieren waardoor beweging mogelijk wordt;
  • het speelt een rol bij de aanmaak van bloed.

Hieronder zie je twee modellen van het kattenskelet:

Kun je aanduiden wat je ziet? De aangezichtsschedel met onderkaak, de hersenschedel, de halswervels, de borstwervels, de lendenwervels, het heiligbeen, de staartwervels, de schouderbladen, de opperarmbenen, de spaakbenen met ellepijpen, de voeten, de ware ribben (de eerste rib is verscholen achter de voorpoot en het schouderblad), het borstbeen, de valse ribben, de linker- en rechter- zwevende rib, het bekken, de dijbenen, de scheenbenen, de kuiten, de voetwortelbeentjes, de hakken (de grootste voetwortelbeentjes), de middenvoetsbeentjes en de tenen.

Misschien heb je de naam ‘ware’ en ‘valse’ ribben niet eerder gehoord. De ware ribben hechten aan het borstbeen en aan de ribben, de valse ribben hechten alleen aan de ribben maar ‘zweven’ los van het borstbeen.

Heb je zelf een kat? Voel dan nu eens uitgebreid. Welke botten voel je en welke organen liggen binnenin, ter hoogte van dit bot verscholen? Kan je de overgang van de schedelbasis naar de halswervels voelen? En van de schouder en heup naar de benen? En van de heup naar de staart?
Voel je de borstkas van je kat en kun je nu duiden welke organen daar beschermd worden?
Kun je de ware en valse ribben voelen? En welke organen liggen tussen de laatste ribben en de achterpoten?

Support

We are here to help you.
Please don't hesitate to contact us at contact@instituteforanimalethics.com or send us a DM.
Have a wonderful day!