Levensreddend handelen bij de kat

L

We gaan nu oefenen met twee levensreddende handelingen. Later in deze cursus gaan we nog veel meer samen doen! Zorg je voor een kat? Dan kan je deze handelingen op hem of haar oefenen. Anders kun je oefenen bij een kat van vrienden of familie. Of loop een dagdeel als vrijwilliger mee in een lokaal asiel.

1. Opnemen van de ademhalingsfrequentie
Er zijn veel factoren die van invloed kunnen zijn op de ademhalingsfrequentie. Warmte, bijvoorbeeld, kan het aantal keren dat een dier ademhaalt direct beïnvloeden. Daarom is het onjuist om bij een dier dat snel ademt, direct aan te nemen dat er iets niet in orde is.
Het omgekeerde is echter wel vaak het geval: een dier die niet in orde is, heeft vaak ook een versnelde ademhaling.
Een dier dat een versnelde hartslag heeft, heeft ook altijd een versnelde ademhalingsfrequentie. Als het bloed sneller door het lichaam gaat, moet er immers ook meer zuurstof worden aangevoerd.

We kunnen de ademhalingsfrequentie te weten komen door het aantal keren per minuut dat de borstkas op- en neer gaat te tellen. En dan tellen we alleen het ‘op’ of allen het ‘neer’ gaan van de borstkas. Hierbij gebruiken we een horloge of een timer. Probeer het opnemen van de ademhalingsfrequentie van de kat alleen te doen als hij of zij rustig ligt.

Wat is het aantal ademhalingen van jouw kat?

2. Hartslag opnemen
Een ziek of gewond dier zal ook in rust vaak een versnelde hartslag hebben. Om dit te kunnen constateren, moeten we de snelheid waarmee het hart klopt, de zogenaamde hartslagfrequentie, kunnen opnemen.

Het hart pompt het zuurstofrijke bloed via de slagaders het lichaam in. Bij elke hartslag zetten de wanden van de slagaderen iets uit. Als we dus aan een slagader kunnen voelen, kunnen we ook elke hartslag waarnemen.

Op diverse plaatsen in het kattenlichaam ligt een slagader zo dicht bij de huidoppervlakte, dat we bij licht drukken de wand van die slagader kunnen voelen. We noemen dit ‘drukpunten.’
De belangrijkste drukpunten zijn de oksels, de liezen en onder de staartimplant.

Een normale hartslag bij de kat in rust is, zoals je inmiddels geleerd hebt, 120 tot 180 slagen per minuut. Bij de dierenarts mag dit tot 240 zijn.

Wat is de hartslagfrequentie van jouw kat?


Support

We are here to help you.
Please don't hesitate to contact us at contact@instituteforanimalethics.com or send us a DM.
Have a wonderful day!