Nieren en afvoerende urinewegen bij de kat

N

Bij het stofwisselingsproces in de cellen ontstaan afvalstoffen die aan het bloed worden afgegeven. Deze moeten uit het lichaam worden verwijderd.
De nieren dienen als filter om het bloed te ontdoen van overtollig vocht en afvalstoffen die in het vocht zijn opgelost. Dit vocht met afvalstoffen noemen we urine.
De nieren verzorgen 50% van de waterafgifte.
Via de urineleiders komt de urine vanuit de nieren in de blaas.
In de blaas wordt de urine verzameld en opgeslagen.
Tijdens het plassen wordt de urine geloosd door de urinebuis (de plasbuis) die via penis of schede in contact staat met de buitenwereld.

Urine is voor katten ook een communicatiemiddel. Katers kunnen ‘sproeien’ (urine spuiten) en geven daarmee aan dat zij op die plek geweest zijn, een soort visitekaartje dus. Daarom ruiken katten ook uitvoerig aan de urine van andere katten. Ook bepaalde ziekten zijn voor katten te ruiken in de urine.

Gelet op de zintuigen van de kat; denk je dat de bovenstaande kat het fijn vindt om zijn behoefte in zo’n kattenbak te doen?

(Antwoord: nee. Een kat is gebaat bij een open bak, desnoods met voldoende hoogte. Als minimale afmeting voor een open bak dien je bij voorkeur minimaal 60 cm aan te houden. Op de Nederlandse en Vlaamse markt is dit (uiteraard geen gesponsorde link) de meest ideale kattenbak.

Support

We are here to help you.
Please don't hesitate to contact us at contact@instituteforanimalethics.com or send us a DM.
Have a wonderful day!